Sypaný / sáčkový čaj
Denne pijeme škodlivé čaje: Takéto nebezpečenstvo sa skrýva v čajovom vrecúšku!
Ideálny nápoj, keď sa chceme v zime zahriať alebo si len tak oddýchnuť. Čaje pijeme s vedomím, že sú zdravé. Avšak voľba lacných čajov vo vrecúšku nemusí byť práve najlepšia. Viete, čo v nich nájdete?
Pri nákupe čaju nezvykneme byť detailní. Väčšinou už máme premyslené, či chceme zelený, ovocný čaj alebo špeciálny bylinkový na určitý zdravotný problém.
Priveľa fluoridu v čaji
Výber čaju je však dôležitý. Potvrdila to štúdia publikovaná v časopise Food Research International. Odhalila, že lacné čajové vrecúška zo supermarketov môžu obsahovať viac fluoridu, než je odporúčaná denná dávka. Odborníci upozorňujú, aby výrobcovia zvážili uvádzanie koncentrácie fluoridu v zložení na obaloch čajov. Flouoridy môžu byť veľmi nebezpečné, spôsobujú ochorenia kostí a zubov.
Doktorandka Laura Chanová, profesor Aradhana Mehra a profesor Paul Lynch z University of Derby zistili, že čajové vrecúška obsahovali fluoridy v rozmedzí 75-120 % maximálnej denne dávky. Odporúčaná denná dávka fluoridu pre dospelých by nemala byť vyššia ako tri až štyri miligramy! Presnejšie, jeden liter čaju obsahuje až šesť miligramov fluoridov. Naopak, drahšie značkové čaje obsahovali 0,7-3,3 miligramov fluoridu na jeden liter nápoja. Tentokrát platí tvrdenie, že za kvalitu si treba priplatiť!
Ak vypijete veľa čaju s obsahom fluoridov, môžu vás nepríjemne prekvapiť bolesti kĺbov, svalové bolesti či problémy s obličkami. Je pravda, že fluorid je pre naše zdravie nevyhnutný, no jeho prebytok môže mať škodlivé účinky.
Pozor na plasty
Niektorí výrobcovia pridávajú do čajových vrecúšok plast! Milióny ľudí si tak v skutočnosti nevedomky zalievajú aj nebezpečný plast. Ten môže spôsobiť celú radu zdravotných problémov vrátane hormonálnych zmien, neplodnosti či rakovinotvorných účinkov.
https://www.consumer.org.nz/articles/plastic-in-tea-bags
Aký čaj je najlepší?
Ak chcete svojmu telu dodať poriadnu dávku zdravia, siahnite po dobrom sypanom čaji. Ten obsahuje väčšie čajové lístky na rozdiel od sáčkového čaju, ktorý môže obsahovať prach. Ide o drobný odpad, ktorý zostáva po spracovaní čajových lístkov.
Pri sypanom čaji ľahko určíte, či už vizuálne alebo čuchom, jeho kvalitu. Čaj vo vrecúšku poriadne nevidíte, navyše, jeho aróma je často umelo vytváraná. Ďalším plusom sypaného čaju je fakt, že jeho lístky sú čerstvé a chuť je lahodná s vynikajúcou vôňou. Môžete si byť istí, že obsahuje veľa vitamínov a antioxidantov, čím si však u sáčkového čaju nemôžete byť istí. Niektoré z nich môžu obsahovať farbivá a iné chemické konzervanty. Dokonca niektoré čajové vrecúška pri lúhovaní uvoľňujú nebezpečné karcinogénne a termoplastické látky! Choďte jednoznačnom po kvalitnom sypanom čaji.